INTERVIU EXCLUSIV| „Polonia este ținta lui Putin pentru o nouă invazie. Dacă va fi atacată, o să fie o catastrofă”. Scenariul unui război chimic, văzut de un geopolitician din Ucraina

INTERVIU EXCLUSIV| „Polonia este ținta lui Putin pentru o nouă invazie. Dacă va fi atacată, o să fie o catastrofă”. Scenariul unui război chimic, văzut de un geopolitician din Ucraina
Sursă foto: Vladimir Putin/Profimedia.ro
Publicat: 01/04/2022, 18:38
Actualizat: 01/04/2022, 18:54

Vladimir Putin poate invada oricând și o țară membră NATO, însă această decizie ar însemna sinuciderea Rusiei, explică Serhii Hakman, geopolitician din Ucraina, într-un interviu pentru Gândul.

Totodată, scenariul unui război chimic nu poate fi exclus, crede specialistul în geopolitică, iar dacă liderul de la Kremlin va ataca o țară membră NATO, aceea ar fi Polonia.

Țările Baltice sau Polonia sunt țările țintă pentru o nouă invazie. Așa cum am văzut zilele acestea, avioane rusești de atac încărcate cu arme nucleare au intrat în spațiul aerian suedez, deși Suedia nu este o țară membră NATO, însă scopul lui Putin a fost să arate către NATO că încă deține puterea. Polonia ar putea fi invadată de armata rusă deoarece din toate țările NATO este țara cea mai implicată în războiul din Ucraina oferind ajutoare umanitare, ajutoare militare, inclusiv armament. Așadar, Polonia este țara care se pronunță cel mai promt în susținerea Ucrainei. Dacă va fi atacată, va fi o castastrofă pentru că ar fi implicate și țările NATO, iar Rusia nu va putea face față”, explică geopoliticianul ucrainean.

De ce China nu va susține Rusia

Înfrângerea Rusiei ar putea determina căderea lui Vladimir Putin, dar și destrămarea spațiului post-sovietic sau poate chiar un stat rusesc eșuat și dezrădăcinat. Potrivit acestuia, China nu este întru totul susținătoare a agresiunilor lui Putin deoarce economia țării este strâns legată de Occident.

La mai bine de o lună după invadarea Ucrainei de către Rusia, orașe întregi au fost distruse, Mariupol fiind unul dintre acestea. În Cernăuți, orașul în care locuiește geopoliticianul Hakman, situația se menține calmă.

„Din păcate, multe zone sunt în continuare sub bombardamentele trupelor rusești, inclusiv Vestul. Cele mai bombardate zone sunt cele din sud-estul Ucrainei. În toate țările civizilate, în timpul negocierilor, focul încetează. Rușii, în schimb, aruncă la greu cu rachete și tunuri, inclusiv spre civili. E o particularitate a lor”, spune geopoliticanul.

Putin a început acest război pentru a le arăta tuturor cât de mare erou este și are nevoie de orice victorie oricât de mică, pentru a o pune pe altarul acestei invazii. Când a început războiul, rușii sperau că vor intra în toată Ucraina și vor da jos Guvernul, și ulterior vor instala un guvern prietenos Rusiei. 

 Rusia se îndreaptă către un război chimic?

Republica Belarus este deja implicată prin teritoriul ei. Toate serviciile din spatele frontului sunt acordate de către Republica Belarus, iar spitalele de aici îi îngrijesc pe militarii răniți ai Federației Ruse, potrivit geopliticianului din Ucraina.

„În momentul în care Aleksandr Lukașenko va încerca să introducă armata belarusă în luptă, el riscă un război intern, un război al armatei contra lui. El încearcă să aducă trupe din zonele ocupate de ruși, de pildă din Caucaz, din Donbas”, explică Serhii Hakman.

Rușii folosesc arme interzise de dreptul internațional

Există temeri tot mai mari că Vladimir Putin ia în considerare să se îndrepte către războiul chimic, pe măsură ce invazia trupelor ruse este blocată de rezistența acerbă a soldaților ucraineni.

În opinia geopoliticianului, pentru aceste motive, Rusia lui Putin se apropie de Germania nazistă.

Rușii împușcă în automobilele conduse de civili, în adăposturile pentru copii și își permit să încalce toate convențiile în ceea ce privește folosirea armelelor, utilizând inclusiv armele cu fosfor care sunt interzise de către convențiile internaționale și în dreptul internațional” , spune Hakman.

Reamintim că bombe cu fosfor au fost aruncate în atacuri asupra orașelor Luțk în vest și Popasna în est la începutul acestei luni, potrivit oficialilor ucraineni. Fosforul alb, care se aprinde la contactul cu aerul, este adesea folosit pentru a marca țintele inamice și pentru a produce o cortină de fum pentru a ascunde mișcările trupelor.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Compania care a creat bateria cu autonomie de UN MILION de kilometri!!!
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
NU se mai plătește TAXĂ. Scutirea va fi trecută în lege: Exact cât are nevoie...
Antonia a încins, din nou, internetul. Vedeta le-a sucit mințile fanilor
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Femeile expuse la substanțe chimice ar putea alăpta mai puțin
×